Tratamentul vaginitei la fetiţele de vârstă prepubertară

Vaginita este cea mai frecventă cauză de prurit vulvar şi sângerări  vaginale la copii. Fetiţele de vârstă prepubertară sunt predispuse la vaginite bacteriene, deoarece au o mucoasă vaginală subţire, atrofică  şi un mediu vaginal mai alcalin.
Factori favorizanţi :
  • Igiena defectuoasă, cu ştergerea dinspre posterior spre anterior  după micţiune sau defecaţie, baia cu spumă, lenjeria strânsă sau săpunurile parfumate. 
  • Vulvovaginita bacteriană se prezintă deseori  cu o scurgere abundentă, galben-verzuie, prurit, sângerări sau hiperemie.  Germenii cel mai frecvent implicaţi sunt patogenii  ca: streptococul betahemolitic de grup A, Haemophilus influenzae,  Stafilococul auriu,  Shigella şi  E. colli. Gardnerella şi  Trichomonas se întâlnesc rar la fetiţele de vârstă prepubertară, preferând un mediu vaginal estrogenizat.

    Atitudinea terapeutică recomandă o igienă riguroasă şi un tratament antibiotic corespunzător. Datorită mediului vaginal alcalin vaginita  candidozică  este  rar  întâlnită  la  fetiţe  înainte  de pubertate, faţă de femeile adulte.
Examinare clinică
Inspecţia poate indica prezenţa unei  secreţii groase şi a unor depozite albicioase, aderente la mucoasa vaginală. Examenul microscopic al secreţiei confirmă de obicei prezenţa de levuri sau hife.
Tratament
La copiii mici şi la tineri, este indicată aplicarea locală de antimicotice, precum clotrimazol (Gyne-Lotrimin) sau nistatin (Mycostatin), cremă, de 4 ori pe zi, timp de 7  până la 10 zile.
Igiena corespunzătoare constă în efectuarea toaletei locale cu apă şi săpun cu un pH neutru (săpunuri pentru copii) de cel puţin 4 ori pe zi.

Se recomandă  ştergerea dinspre faţă în spate, iar în cazul în care nu poate fi  utilizată apa, şerveţelele umede sunt o variantă la îndemână şi foarte practică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *