Efectele biologice ale ecografiei

Ultrasunetele (US) sunt o formă de energie mecanică ce se propagă sub forma unor unde de frecvenţă superioară limitei de percepţie a urechii umane. Omul percepe sunete cu frecvenţa cuprinsă intre 16 şi 20.000 Hz. Sunetele cu frecvenţa peste limita de audibilitate umană (20 MHz) se numesc ultrasunete, iar cele cu frecvenţă sub aceasta, infrasunete.
Cu toate că ultrasonografia este considerată a fi o metodă inofensivă si nu are contraindicatii, totuşi undele ultrasonografice prin energia pe care o transferă organismului pot produce unele efecte nedorite care au fost observate in studii facute pe animale.
Efectul de cavitaţie care poate fi tranzitor şi consta in apariţia unor mici bule de gaz care la intensităţi mari ale ultrasunutelor pot colaba, cu descompunere termică a apei şi eliberarea de radicali liberi ce duc la apariţia unor modificări tisulare din cauza pulsaţiei bulelor de gaz. Radicalii liberi sunt responsabili de cresterea riscului de aparitie a bolilor cum ar fi cancerul, cataractele, afectiunile  cardiovasculare si de imbatranirea celulelor, in concluzie, de imbatranirea intregului organism.
Efecte asupra genomului; experimental s-au observat modificări ale ARN-ului sau anomalii congenitale
Efecte termice; constau in incălzirea ţesuturilor străbătute de fascicule de ultrasunete cu energie inaltă cu producerea experimentală a unor leziuni, efecte teratogene sau avort.
Efecte complexe distructive apar numai după expunere indelungată,  experimental observandu-se alterări la nivel celular care pot merge  pana la necroza tisulară.

Rezultatele experimentale nu pot fi extrapolate la utilizarea clinică a ultrasonografiei dar din cauza datelor insuficiente asupra efectelor biologice  la expuneri mici şi repetate şi totodată posibilităţii identificarii acestora in viitor se impune prudenţă in utilizarea ecografiei in special in primul trimestru de sarcină.
Material extras din lucrarile de radioimagistica http://hosptm.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *