Hidrosadenita

Afecţiunea, denumită şi „abces tuberos” sau boala lui Verneuil este o supuraţie acutăa glandelor sudoripare. Ea afectează glandele sudoripare epocrine, glandede 10-20 de ori mai mari decât cele obişnuite, localizate grupat în anumite regiuni anatomice, în special în fosa axilară, glande care au o sorginte ontogenetică apropiată de cea a foliculului pilosebaceu, de unde şi similitudinea dintre hidrosadenită şi furuncul.
Morfopatologie. Infectarea glandei cu stafilococul auriu produce o leziune inflamatorie iniţial dinamică dar care, spre deosebire de furuncul, evoluează spre profunzime în hipoderm. Infectarea concomitentă şi succesivăa glandelor adiacente conduce la colecţii purulente cu porţiuni necrozate şi septuri, înconjurate de un edem dur şi acoperite cu tegumentele care prezintă multiple fistule.
Diagnostic. La nivelul axilei se dezvoltă tumorete inflamatorii multiple, simultan şi succesiv.
Acestea sunt aderente de piele şi nu sunt centrate de firele de păr. Tumoretele roşii, dureroase, pot conflua şi fistulizeazăsuccesiv prin mai multe orificii prin care se scurge un puroi alb, cremos, nemirositor. Leziunile sunt însoţite de semne regionale: limfangită, edem al braţului, impotenţa funcţionalăa membrului superior fixat în semiabducţie.
Evoluţia leziunii este stadială: inflamare, abcedare, fistulizare, cicatrizare vicioasă, uneori cu tendinţăde cronicizare şi cu recidive frecvente.
Tratament. În etapa neabcedată, inflamatorie, tratamentul medical constă în măsuri locale – epliare, aplicaţii de comprese Prisnitz,  conomitent cu antibioticoterapie pe cale generală (Oxacilină3-4 g/zi).

 Hidrosadenitele abcedate vor fi abordate chirurgical prin incizii paralele cu pliurile de flexie axilară prin care se va face evacuarea şi chiuretajul colecţiei, lăsând între incizii punţi tegumentare suficient de late pentru a fi bine vascularizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *