COREEA (miscari coreice)


      Coreea se caracterizează prin mişcări involuntare, continue, neregulate, bruşte, la întamplare, care afectează de obicei partea distală a membrelor şi par să treacă de la o parte a corpului la alta. 
      Aceste mişcări involuntare sunt uneori elaborate şi se integrează în mişcările  voluntare ale individului afectat al cărui comportament motor devine bizar. În unele situaţii, mişcărilor coreice se asociază o componentă distonică distală la nivelul membrelor, situaţie pentru care se foloseşte termenul clinic de coreatetoză.
     Boala Huntington este o afecţiune neurodegenerativă, cronică progresivă şi reprezintă cea mai frecventă cauză de coree primară.
Manifestările clinice ale bolii sunt atat psihiatrice cat şi neurologice. Debutul afecţiunii se situează de obicei între 35 şi 45 de ani. În faza iniţială a bolii apare apare tulburarea de comportament, cu iritabilitate, impulsivitate, agresivitate, deficit de atenţie, tulburare de concentrare, schimbarea structurii de personalitate. Igiena devine deficitară, pacienţilor le diminuează iniţiativa, au uneori un comportament sexual nepotrivit, sunt certăreţi, toate acestea ducand la alterarea relaţiilor sociale.
        Etiologia coreei este variată, cauzele fiind genetice, metabolice, medicamentoase, toxice, imunologice, traumatice, vasculare, infecţioase. Dintre acestea, cele mai frecvente şi mai bine studiate răman boala Huntington şi coreea acută Sydenham.
        
Coreea Sydenham (reumatismală ) este o formă de encefalită acută care apare ca urmare unei reacţii autoimune declanşate de infecţia cu streptococi de grup A  β-hemolitici.
Clinic, apare la copii peste 5 ani şi este de două ori mai frecventă la sexul feminin. Primul eveniment clinic decelabil anamnestic este faringita, urmată de febra reumatismală, şi la un interval de cateva saptămani pana la luni, deapariţia unor miscari involuntare la nivelul extremitatilor, cu aspect de "dans" care se accentuează în context emoţional şi dispar în timpul somnului. 
          
         Tratamentul etiologic se face cu antibiotice eficiente împotriva streptococului β-hemolitic, cum sunt penicilina sau eritromicina.

 Coreea Huntington
Leziuni ale creierului in boala Huntington: dilatarea ventriculilor cerebrali (negru), prezinta atrofie a ţesutului creierului.

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *