APENDICITA

    Apendicita este o inflamatie acuta a apendicelui vermiform(structura de tip diverticul, ataşată cecului). Ea este o cauză importantă a sindromului dureros abdominal şi reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de abdomen acut chirurgical, totodată cauza cea mai frecventă de laparotomie la copii. Varsta cu cea mai mare incidenta in populaţia pediatrică este de 6-10 ani.

Prima descriere a apendicitei datează încă din 1554, cand Jean Fornel prezintă rezultatele necropsiei unei fetiţe de 7 ani, decedată prin apendicită perforată.
Tratamentul chirurgical a fost iniţiat în urmă cu 100 de ani, cand a fost practicată prima intervenţie.

Etiopatogenie,fiziopatologie:
-obstruarea lumenului apendicular , care se produce din cauza unei banale infecţii a mucoase apendicelui sau prin inflamaţia limfaticelor intra- şi peri-apendiculare, ceea ce duce la împiedicarea drenajului. Odata cu aceasta , staza şi creşterea continua a florei bacteriene existentă în lumen produc distensia peretelui apendicular, compromiţand circulaţia venoasă şi ulterior aportul arterial, concomitent cu invazia bacteriană a peretelui, care vor conduce la apariţia necrozei.

Etiologie:
-ţesutul limfatic prezent din abundenţă la nivelul submucoasei apendicelui reactionează la orice stare infecţioasă localizată sau generalizată, prin hiperplazia acestuia, putandu-se produce obstrucţia lumenului apendicular;
-parazitozele intestinale;
-infectii loco-regionale:enterite, enterocolite,colite, favorizează apariţia apendicitei prin leziunile inflamatorii şi flora microbiană pe care le intretin;
-cauze mecanice:torsiune, bridă de compresie,aderenţe.

Simptomatologie clinică:
-febră sau subfebrilităţi_(37-38°C );
-greaţă şi vărsături, care preced uneori durerea;
-tulburări de tranzit:constipaţie,diareee;
-faciesul, iniţial nemodificat ,devine palid teros;
-inapetenţă;

Local:
-durere spontană,cu localizare variabilă,in functie de pozitia apendicelui;este iniţial difuză sau localizată periombilical, ulterior coboară la nivelul fosei iliace drepte. Cand apendicele este situat mezoceliac(laterointern) durerea este localizata spre ombilic,situat la nivel subhepatic durerea apare in hipocondrul drept, retrocecal durerea este localizata in regiunea lombara dreaptă.

Examinare clinică:
-hiperestezie cutanată localizată in fosa iliaca dreaptă;
apărare musculară la nivelul zonei palpate(contractie voluntara a musculaturii abdominale, prin care bolnavul incearca sa se opuna apăsării care ii provoaca durere);
-contractura reflexă a peretelui abdominal, involuntară ce tradează inflamatia peritoneului;
-palparea la nivelul fosei iliace drepte poate produce flectarea coapsei pe bazin;

Investigaţii:
-radiografia abdominală pe gol;
-ecografia abdominală;
-hemoleucograma:
-examenul sumar de urina;

Tratament:

Tratamentul apendicitei acute este numai chirurgical şo constă în îndepărtarea apendicelui inflamat, interventie cunoscuta sub numele de apendicectomie.


BIBLIOGRAFIE:


CORNELIU SABETAY, PATOLOGIE CHIRURGICALĂ PEDIATRICĂ,2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *