Cancerul ovarian - simptome, diagnostic și tratament

Majoritatea femeilor cu neoplasm ovarian nu au antecedente familiale de boală, însă cu toate acestea, o femeie este mai predispusă la boală dacă mama sau sora ei au avut cancer ovarian, mamar sau uterin; cu cât mai multe rude sunt afectate,  cu atât mai mare riscul.
Cauze
Femeile care au avut copii puţini sau deloc, care au întârziat sarcina până după varsta de 30 de ani sau care au avut probleme de concepţie sunt de asemenea supuse unui risc mai mare de cancer ovarian. Cele care au mai mulţi copii, care şi-au alăptat copiii la sân sau cele care folosesc pilule contraceptive au un risc  scăzut.
Studiile existente sugerează că o femeie, cu cât consumă mai multe grăsimi saturate, cu atât este supusă unui risc mai crescut de cancer ovarian. Multe alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi conţin estrogen şi toate stimulează producţia naturală de estrogen.  S-a demosnstrat de asemenea că în majoritatea cazurilor, nivelul anormal de estrogen din organism stimulează instalarea cancerului ovarian.
Simptome
tulburări digestive – indigestie uşoară, balonare, senzaţie de plenitudine sau pierderea apetitului;
diaree, constipaţie sau nevoia frecventă de urinare;
dureri abdominale sau lombare;
sângerare vaginală între menstre sau în perioada menopauzei; 
Diagnostic
Examenul ginecologic anual ajută la detectarea precoce a cancerului ovarian. Dacă este suspectată o tumoră ovariană, medicul va recomanda o ecografie transvaginală, analize de sânge şi alte investigaţii corespunzătoare.
Tratament şi profilaxie
În mod firesc, tratamentul cel mai indicat este cel chirurgical, constând în extirparea ovarelor.
În cazul femeilor tinere care prezintă tumoră doar la un ovar şi îşi doresc copii se extirpă doar ovarul afectat. Prognosticul unei paciente depinde de existenţa ţesutului canceros restant şi de modul în care poate răspunde la tratamentul de urmărire. Multe paciente sunt supuse chimioterapiei, ce poate prelungi supravieţuirea şi poate conduce la vindecare.
Cum puteţi preveni cancerul ovarian
Menţinerea unui sistem imunitar sănătos este importantă pentru pacientele cu risc crescut de cancer. Faceţi mişcare în mod regulat, dormiţi suficient şi furnizaţi-vă vitamine şi minerale esenţiale mâncând fructe şi legume proaspete.
În funcţie de etapa din viaţa dumneavoastră în care vă aflaţi, ar trebui să discutaţi cu medicul ginecolog sau de planning privind avantajele şi dezavantajele utilizării pilulelor contraceptive sau substanţe de substituţie hormonală.
Dacă în familie s-au înregistrat cazuri de cancer ovarian cereţi sfatul medicului pentru efectuarea investigaţiilor corespunzătoare depistării. Astfel, la femeile cu risc extrem de mare, medicul poate recomanda extirparea ovarelor ca măsură preventivă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *