Boala Wilson - regim alimentar

        Boala Wilson, numita si degenerare hepatolenticulara sau intoxicatie ereditara cu cupru, este o boala mai putin comuna care afecteaza pe plan mondial o persoana din 30 000. La persoanele care au boala Wilson, organismul este incapabil sa metabolizeze cuprul asa cum ar trebui, rezultand un exces de cupru acumulat de creier, rinichi, ficat si cornee, ceea ce duce la afectarea organelor si la alte complicatii, inclusiv probleme neurologice si comportament psihotic. Netratata, boala Wilson duce la afectarea creierului, ciroza la ficat, hepatita si, ultima faza, la moarte. Detectarea bolii in timp reduce simptomele si complicatiile si poate prevenii aparitia altora.
         Simptomele bolii Wilson includ voma cu sange, dificultati de vorbire, de inghitire sau de mers, splina marita, junghiuri, pierdere a apetitului, pierdere a coordonarii, oboseala progresiva si slabiciune, capacitate intelectuala scazuta, deteriorare psihica manifestata prin schimburi de personalitate sau comportament bizar, rigiditate, spasme sau tremur al muschilor, transpiratie, acumulare a fluidelor in abdomen si pierdere inexplicabila in greutate. Cateodata, primul semn este dezvoltarea unui inel pigmentat, cunoscut ca inelul Kayser-Fleischer, pe marginea exterioara a corneei, care poate fi detectat la o examinare de rutina a ochilor. In stadii avansate ale bolii, simptomele pot conduce la o hepatita activă sau la ciroza, dureri in piept, palpitatii, ameteli si respiratii scurte.

Recomandari privind regimul alimentar:
  • Cresteti consumul de ceapa. Contine sulf care scapa organismul de cupru.
  • Consumati frecvent ananas proaspat. Contine bromelina si enzime care ajuta la reducerea inflamatiilor si umflaturilor.
  • Testati nivelul de cupru din apa de baut. Daca apa consumata contine mai mult de 1 parte de cupru la un million, beti apa de calitate sau filtrati-o acasa. Daca puteti stabilii o cantitate mare de cupru din apa provine de la tevi, inlocuiti-le cu unele fara cupru.
  • Eliminati din dieta alimentele bogate in cupru. Acestea includ orzul, sfecla de zahar, broccoli, ciocolata, melasa, cerealele imbogatite, usturoiul, ficatul, ciupercile, arahidele, somonul, carnea organica, scoicile, avocado, păstăile si alte legume, ouale, ovazul, pecan, stafidele, cerealele integrale si legumele verzi.
  • Daca suferiti de frisoane evitati cafeina.
  • Evitati consumul de alcool. Boala Wilson creste posibilitatea unei ciroze.
  • Nu folositi ustensile sau vase din cupru.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *