În istoria chirurgiei au fost elaborate 2 căi de luptă cu infecţia chirurgicală:
1. Distrugerea factorului microbian ce a pătruns în plagă sau ţesuturile
organismului – antisepsie.
2. Preîntâmpinarea pătrunderii microbilor în plagă – asepsia.
Acest fapt nu este
întâmplător, deoarece atât asepsia cât şi antisepsia sunt menite să lupte cu
factorul microbian şi sunt frecvent
bazate pe aceleaş metode de acţiune
asupra celulei microbiene, adică se folosesc aceiaşi factori
antiseptici.
În activitatea
chirurgicală este necesară respectarea legii fundamentale a asepsiei, care
poate fi formulată astfel: totul ce contactează cu plaga trebuie să fie steril.
Pentru aceasta este necesar de a cunoaşte bine sursele prin care bacteriile pot
nimeri în plagă. Sunt 2 de astfel de surse: exogenă şi endogenă.
Exogenă, se consideră infecţia, care nimereşte în plagă din mediul care înconjoară
bolnavul: din aer (infecţia prin aer) cu picături de salivă şi de alte
lichide (infecţia prin picături), de pe obiectele, care vin în contact
cu plaga (infecţie prin contact), de pe obiectele care rămân în plagă
(suturi, drenaje, etc.), aşa numite infecţii prin implantare.
Endogenă se consideră infecţia, care se găseşte în interiorul organismului sau pe
tegumentele lui (piele, tubul degestiv, căile respiratorii etc.). Infecţia
endogenă poate pătrunde în plagă direct sau prin vase (pe cale limfogenă sau
hematogenă).
În ultimul timp s-a
constatat, că infecţia prin aer şi picături joacă un rol important în evoluţia
complicaţiilor postoperatorii. La sfârşitul zilei de muncă în aerul sălii de
operaţie, de pansamente creşte brusc numărul bacteriilor şi se depistează forme patogene de microbi.
Compararea microflorei
din plagă în caz de supuraţie după operaţie aseptică cu microflora din aerul
sălii de operaţie confirmă, că una din cauzele supuraţiei este infecţia prin
aer şi picături. Profilaxia infecţiei prin aer în secţiile de chirurgie depinde
de organizarea muncii în ele şi de
măsurile îndreptate la micşorarea infectării aerului cu microbi şi
nimicirea lor.
Pentru respectarea
asepsiei în timpul operaţiilor în blocul
operator trebuie respectată devizarea în zone a încăperilor.
În zona sterilă 1 –
sunt incluse încăperile cu cele mai stricte cerinţe: sălile de operaţie şi
camera de sterilizare (în cazul când lipseşte secţia de sterilizare centrală).
În zona 2 – a regimului
strict se referă încăperile, care direct sunt legate de sala de operaţie; sala
de pregătire preoperatorie; sala de anestezie.
În zona 3 – zona
regimului limitat – o alcătuiesc încăperile pentru pregătirea şi păstrarea
sângelui, pentru păstrarea aparatajului mobil pentru deservirea sălilor de
operaţie, biroul chirurgilor, asistenţe medicale, laboratorul pentru analize
urgente.
În zona 4 – zona
regimului spitalicesc obişnuit – include încăperile în care intrarea nu este
legată cu trecerea prin camera de dezinfecţie sanitară: biroul şefului blocului
de operaţie, a asistentei medicale şefă şi camera pentru lengerie murdară şi
deşeuri.
În sala de operaţie
trebuie să se găsească numai utilajul necesar pentru executarea operaţiei. Cu
cât mai puţin utilaj se află în sala de operaţie, cu atât mai uşor se asigură
curaţenia. În timpul când se operează este interzis accesul în sala de
operaţie.
În timpul lucrului se
respectă curăţenia, compresele şi tampoanele de tifon îmbibate cu sânge sau
secreţie din plagă se aruncă în ligheane speciale. Exsudatul şi puroiul din
plagă sau cavităţi se colectează cu aspiratorul
într-un vas închis.
Curăţenia în sala de
operaţie se face cu prudenţă pe cale umedă.
Există următoarele
metode de curăţenie în sala de operaţie.
1. Curăţenia curentă în timpul operaţiei: infirmiera strânge tampoanele şi
compresele întâmplător căzute pe podea şi şterge podeaua murdară de sînge sau
exudat.
2. Curăţenia sălii de operaţie după fiecare operaţie.
3. Curăţenia zilnică după finisarea operaţiilor obişnuite sau urgente.
4. Curăţenia generală a sălii de operaţie, care se face conform unui plan
într-o zi când nu se fac operaţii, o dată pe săptămână.
5. Dimineaţa înainte de a începe lucrul, suprafeţele orizontale(duşumeaua,
mesele, pervazurile) se şterg cu o cârpă umedă, pentru a strînge praful depus
peste noapte. Această metodă se numeşte prealabilă.
Temperatura aerului din
sala de operaţie trebuie să fie între 22 – 250C la o umeditate de
50% şi cu o ventilaţie ce asigură schimbul aerului de 3-4 ori pe oră. Temperatura
mai înaltă provoacă transpiraţie, infectând astfel tegumentele cu bacterii din
glandele sudoripare. Temperatura joasă poate provoca răcirea bolnavilor şi crea
condiţii pentru dezvoltarea complicaţiilor.
În cazul când se
foloseşte epuratorul de aer staţionar se asigură schimbul aerului curăţit de 40
de ori într-o oră. În afară de aceasta dezinfectarea aerului din sala de
operaţie şi pansamante se face cu lămpi ultraviolete bactericide.
Profilaxia infecţiei prin contact.
Chirurgul şi asistenţii
trebuie să–şi pregătească mâinile pentru operaţie. Dezinfectarea mâinilor este
deficilă în legătură cu imposibilitatea utilizării în acest scop a temperaturii
înalte şi a soluţiilor de antiseptice concentrate. Este deficilă dezinfectarea
mîinilor de microbi, care se acumulează în canalele excretoare ale glandelor
sebacee şi sudoripare, în foliculii piloşi.
În legătură cu aceasta
toate metodele de dezinfectare a mâinilor prevăd în mod obligatoriu tăbăcirea
pielii, scopul căreia constă în îngustarea porilor pielii şi cimentarea
bacteriilor în ei în timpul operaţiei.
O mare importanţă are
îngrijirea mâinilor şi prevenirea infectării lor (leziuni, traume).
Este importantă
succesiunea în dezinfectarea anumitor părţi ale mâinilor. La început cu
ajutorul unei perii şi a săpunului se spală palma, apoi partea dorsală a
fiecărui deget, spaţiile interdegitale şi loja unghială, de exemplu a mâinii
stângi. La fel se dezinfectează degetele mâinii drepte. Apoi se spală suprafaţa
regiunii metacarpiene dorsale şi ventrale mai întâi la mâna stângă şi apoi la cea dreaptă, şi în
sfârşit se spală antebraţul. La sfârşit încă o dată se spală loja unghială.
Se şterg mâinele cu o
compresă sterilă şi se dezinfectează cu antiseptice în aceiaşi succesiune.
Metodele clasice de
dezinfectare a mâinilor chirurgului sunt: Fiurbringher, Alfeld,
Spasocucoţki-Kocerghin. Metodele Fiurbringher şi Alfeld au doar o importtanţă
istorică.
Metoda Spasocucoţki – Kocerghin.
În cazul utilizării
accestei metode nu este necesar de a spăla în prealabil cu apă întrebuinţând
peria şi săpunul. Metoda se bazează pe dezolvarea cu soluţie de amoniac a
grăsimilor de pe suprafaţa şi din porii pielii şi îndepărtarea împreună cu
soluţia a bacteriilor.
Metodica: soluţie proaspătă şi caldă de amoniac de 0,5% se toarnă în două ligheane
sterile. Cu o compresă sterilă se spală mâinile în consecutivitatea descrisă
mai sus timp de 3 minute, mai întâi într-un lighean, apoi timp de 3 minute în
altul. După aceasta mâinile se şterg cu un prosop steril sau compresă şi timp
de 5 minute se dezinfectează cu alcool de 960.
Mulţi chirurgi
badijonează lojile unghiale cu tinctură de iod. Pregătirea mâinilor pentru
operaţie trebuie să prevadă:
1. îndepărtarea de pe suprafaţa pielii mâinilor a murdăriei şi a bacteriilor.
2. distrugerea bacteriilor rămase pe mâini.
3. tăbăcirea pielii pentru a închide canalele glandelor sebacee şi sudoripare.
4. inofensivitatea pentru piele.
Este imposibil de a
obţine o sterilitate absolută a mîinilor pe tot parcursul operaţiei. În
legătură cu aceasta este necesar de a izola pielea mâinilor de plaga operatorie
cu mănuşi.
O altă metodă de
dezinfectare a mâinilor este utilizarea pervomurului sau C-4 (amestec de apă
oxigenată şi acid formic şi bigluconat de clorhexidină (hibitan). Înainte de
dezinfectarea mâinilor cu pervomur, mâinile se spală cu apă şi săpun (fără
perie – timp de 1 min.). Se şterg cu o compresă sterilă. Apoi mâinile se
dezinfectează timp de 1 min., cu soluţie C-4 sau pervomur într-un lighean
emailat, se şterg cu o compresă sterilă şi se îmbracă mănuşile sterile.
Dezinfectarea mâinilor cu biggluconat de clorhexidină
(Hibitan)
Mâinile se spală cu
săpun şi se şterg cu o compresă sterilă, apoi timp de 2-3 min. se dezinfectează
cu un tampon de vată muiat în soluţie alcoolică de 0,5% de clorhexidină.
Dezinfectarea mâinilor cu novosept
Mâinile se
dezinfectează cu o soluţie apoasă de 3% de novosept timp de 2-3 minute cu o compresă.
La metoda de spălare a
mâinilor bazată numai pe tăbăcirea pielii se referă dezinfectarea mâinilor timp
de 10 minute cu alcool de 960. Spălarea mâinilor cu apă în acest caz
nu se recomandă, pentru că aceasta înrăutăţeşte procesul tăbăcirii. Această
metodă nu a căpătat o largă întrebuinţare din cauza siguranţei insuficiente.
Însă metoda tăbăcirii se recomandă în lipsa apei calde sau mănuşilor sterile.
Dezinfectarea mâinilor cu preparate aniogene
şi catiogene sintetice
Se utilizează
detergenţii sterilim, rodolon, etc. Pentru dezinfectarea rapidă a mîinilor se
utilizează băi ultrasonore în
care dezinfectarea mâinilor se face timp de 1 minută. Dezinfectarea se
realizează prin cufundarea simplă în soluţie de antiseptic prin care trec unde
ultrasonore. Astfel de băi se utilizează şi pentru sterilizarea instrumentelor.
Pregătirea câmpului operator
La
dezinfectarea câmpului operator se utilizează cu succes metoda
Grossich-Filoncicov – badijonarea cu soluţie alcoolică de iod 5%. Prima
badijonare se efectuează înainte de aplicarea pe câmpul operator a lengeriei
sterile, a doua – după izolarea câmpului de operaţie cu lengerie sterilă, a treia
– înainte de suturarea pielei şi a patra – după aplicarea suturilor la piele.
Deci,
iodul tăbăceşte pielea şi pătrunzând în adâncul pliurilor şi porilor, o
dezinfectează.
În
Occident pe larg se utilizează dezinfectarea câmpului operator cu soluţie de hibiscrub,
hibitan şi betadină.
Sterilizarea instrumentelor
Instrumentele necesare
pentru operaţie se sterilizează prin fierbere în soluţie de 2% de hidrocarbonat
de sodiu sau în apă timp de 20 – 30 minute din momentul când a început
fierberea. Instrumentele de tăiere şi de înţepare în cazul fierberii
îndelungate se tocesc, de aceea ele se fierb separat timp de 3 minute fără
adăugarea hidrocarbonatului de sodiu şi se ţin în alcool de 900 nu
mai puţin de 2-3 ore. Instrumentele infectate cu microbi patogeni, trebuie
fierte timp de 45 minute, iar cele contaminate cu microbi sporulaţi anaerobi se
sterilizează prin fierbere fracţionară timp de 2 ore. Sterilizarea se face în
sterilizatoare metalice cu plasă şi cu un capac, care se închide ermetic. În
prezent instrumentele se pot steriliza cu aer uscat în termostate –
electrosterilizatoare. Există de asemenea metoda de sterilizare în
sterilizatoare speciale cu gaze. Dar această metodă nu a căpătat o
întrebuinţare largă.
Cateterile uretrale şi
cistoscoapele sterilizate prin fierbere sau în autoclave cu vapori se
strică, de aceea ele se sterilizează timp de 10 min mai întîi în alcool (fără a
cufunda ocularul), apoi pe 5 min în Sol. de cianură de mercur (1:1000). Inainte
de întrebuinţare instrumentul sau cateterul se dezinfectează cu alcool.
Sterilizarea materialului de pansament şi lenjeriei.
Tot materialul de
pansament trebuie supus sterilizării (tifonul, tampoanele, vata). Materialul de
pansament se sterilizează în sterilizator
sub acţiunea temperaturii înalte. Există 2 tipuri de aparate pentru
sterilizare: în primul rînd se utilizează vapori fluizi cu temperatura de 1000C;
în al doilea se utilizează vapori sub presiunea ridicată cu temperatură mai
mare de 1300C. Sterilizarea cu vapori fluizi este nesigură, fiindcă
cea mai ridicată temperatură în aparat (1000C) nu distruge
bacteriile sporulate, tetanosul, antraxul, etc. Pentru aceasta este nevoie de o
temperatură nu mai mică de 1200C.
Controlul sterilităţii
Controlul sterilităţii
materialului în autoclave se efectuează prin metode directe şi indirecte.
Metoda directă – bacteriologică; însămânţarea de pe materialul de pansament şi albituri
sau utilizarea testelor bacteriologice.
Pentru efectuarea
testelor bacteriologice sunt utilizate eprubete cu culturi de microorganisme
nepatogene sporulate, care mor la o anumită temperatură. Eprubetele se introduc
în interiorul casoletei, iar la finisarea sterilizării sunt îndreptate
la laborator. Lipsa de creştere a microbilor confirmă sterilitatea materialului. Acest test se efectuează o dată
la 10 zile.
Metodele indirecte – sunt utilizate permanent la fiecare sterilizare. Pentru aceasta se
folosesc substanţe cu un anumit punct de topire acidul benzoic (1200C),
resorbcina (1190C), antipirina (1100C). Aceste substanţe
se păstrează în fiole. În casoletă se introduc câte 1-2 fiole. Topirea prafului
şi transformarea lui într-o masă compactă, demonstrează faptul, că temperatura
în casoletă a fost egală sau mai înaltă de cât ceea de topire a substanţei de
control.
Pentru controlul
regimului de sterilizare în sterilizatoare sub presiune, sunt utilizate
substanţe cu o temperatură de topire mai înaltă: acid ascorbic (187-1920C),
pilocarpini hidrocloridi (2000C), tiouree (1800C), etc.
O altă metodă este
termometria. În fiecare casoletă se instalează câte 1-2 termometre. În acest
mod primim informaţie despre temperatura maximală, iar neajunsul acestei metode
este faptul că nu ştim în decurs de cât timp a fost menţinută această
temperatură.
Profilaxia infecţiei prin implantare
Sterilizarea
materialului de sutură este necesară din două puncte de vedere:
-
în primul rând, confecţionarea firelor este legată de
posibilitatea unei infectări considerabile;
-
în al doilea rând, o parte considerabilă de suturi rămân
în adâncul plăgii şi microbii care sau păstrat în ele, infectează ţesuturile.
În calitate de material
de sutură se întrebuinţează larg mătasea, lavsanul, firele de capron, agrafe
metalice.
În Occident pe larg se
utilizează material de sutură montat pe ace atraumatice (dexon, etilon, ti-cron,
polisorb, surgilon, vicril, biosin, vicril rapid, etc.), care se sterilizează
cu raze γ la uzine.
La noi se utilizează pe
larg firele de capron, care se sterilizează prin fierbere timp de 20 minute.
Avantajele capronului sunt:
a) simplitatea pregătirii;
b) rezistenţă înaltă;
c) reacţia slabă a ţesuturilor organismului la firul de capron.
Neajunsul constă în
elasticitatea mărită a firelor, din care cauză există pericolul deznodării
nodului, de aceea se recomandă de a lega firul de capron în trei noduri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare