Tratamentul osteoporozei

Până nu de mult, considerată o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o boalp, caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractură în urma unui traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia. Osteoporoza este în prezent o problemă majoră de sănătate publică sau chiar în lipsa acestuia. Osteoporoza este în prezent o problemă majoră din ce în ce mai mare.
Odată cu înaintarea în vârstă, mai exact după vârsta de 35 de ani, are loc demineralizarea osoasă acest fenomen devenind o problemă dacă masa osoasă iniţială a fost prea mică sau daca fenomenul are loc foarte rapid.
Etiologie
La femei, pierderea de masă osoasă este intensificată odată cu ajungerea la menopauză, din cauza scăderii producerii de estrogeni. Această etapă de pierdere osoasă accelerată durează până la 5 ani după menopauză.
La bărbaţi, pierderea este treptată. Începând de la 70 de ani, riscul de osteoporoză creşte considerabil, iar bărbaţii sunt mai supuşi riscului de a suferi fracturi, în special dacă au o viaţă sedentară sau dacă aporturile de calciu sunt insuficiente.
Tratament
Tratamentul osteoporozei combină luarea suplimentelor de calciu şi vitamina D, sau a medicamentelor prescrise cu un program de exerciţii fizice. Pierderea osoasă poate surveni din nou, odată cu întreruperea tratamentului.
Un obiectiv important în cazul osteoporozei îl reprezintă prevenirea, astfel reducându-se cu 50% riscurile de fracturi asociate cu osteoporoza.
             Doza zilnică de Ca recomandată pentru ambele sexe este de 1000 mg. Un aport de 1200.1500 mg-zi este recomandat după instalarea menopauzei la femei şi pentru bărbaţii vârstnici, dar şi pentru perioadele cu nevoi intense: pubertate, sarcină şi perioada de alăptare. Doar aportul dietetic este rareori de ajuns. Suplimentele cu Ca necesare sunt: cel mai frecvent sub forma citratului sau carbonatului de Ca, fiecare fiind diferit în conţinutul de Ca elementar. Citratul de Ca este mai bine absorbit la pacienţii cu aclorhidrie, dar ambele se absorb bine când sunt administrate o dată cu masa. Calciul ar trebui administrat în doze divizate de 500-600 mg de 2-3 ori/zi.
            Este recomandată în general o doză de 400 U/zi de vitamină D, dar doze de până la 1000 U/zi sunt sigure şi pot fi de un real folos la pacienţii osteoporotici. Pacienţii cu deficit de vitamină D necesită doze mai mari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare