Alimentația în acidoza metabolică

         Acidoza este o situatie in care chimismul corpului incepe sa se dezechilibreze, devenind mai acid. Simptomele asociate cu acidoza includ sughitul frecvent, insomnie, retentie de apa, ochi adanciti, artrita, migrene, dureri de cap, presiune a sangelui anormal de scazuta, transpiratie acida sau puternica, scaune dure si seci, scaune mirositoare insotite de senzatie de arsura in anus, dificultati de inghitire, halitoza, senzatie de arsura in gura si pe limba, sensibilitate a dintilor la otet si fructe acide si afta pe limba sau pe palat.
         Acidoza este de doua tipuri: respiratorie si metabolica. Acidoza respiratorie este determinata de lipsa de control a aciditatii de catre corp, ca rezultat al abundentei de fluide ultraacide sau a lipsei de substante alcaline. Apare pur si simplu pentru ca plamanii nu mai sunt capabili sa transforme dioxidul de carbon. Acidoza respiratorie poate fi urmare a astmului, bronsitei sau a altei obstructii pe tractul respirator. Poate fi medie sau severa.
       Acidoza metabolica apare cand transformarile chimice din organism strica echilibrul acid-baza, formand o cantitate excesiva de acid in fluidele corpului. Diabetul zaharat, insuficienta renala, folosirea unei cantitati neobisnuit de mari de aspirina si bolile metabolice sunt unele dintre conditiile care pot epuiza  baza alcalina a organismului.
        
Recomandari privind alimentația:
  • Alcatuiti o dieta cu 50% alimente crude. Alimentele crude nu numai ca mentin un echilibru corect de acid in organism, dar sunt si bogate in nutrienti usor asimilabili in organism. Alimentele recomandate sunt merele, avocado, bananele, afinele, murele, grepfrutul, strugurii, lamaile, perele, ananasul si toate legumele. Fructele proaspete, in special citricele si legumele, reduc acidoza. Incepeti cu cantitati mici de citrice si cresteti treptat portia.
  • Mestecati alimentele incet; nu inghiti nemestecat. Asigurati-va ca alimentele sunt bine amestecate cu saliva, ca sa capete o consistenta lichida inainte de a fi inghitite. Nu beti lichide in timpul mesei.
  • Preparati alimentele cu grija. Pastrati curatenia si spalati bine legumele si fructele. Pastrati carnea si legumele separat, puteti contamina legumele cu bacteriile din carnea cruda. Nu preparati legumele peste masura, ca sa nu-si piarda gustul si nutrientii valorosi.
  • Mancati supa de cartofi in fiecare zi.
  • Evitati proteinele animale (in special porc si vita) pentru ca produc aciditate.
  • Evitati fasolea uscata, cerealele, biscuitii, ouale, produsele din faina, semintele, mancarurile grase, macaroanele si zaharul. Prunele, prunele uscate si merisoarele nu oxideaza si deci raman acide in corp. Evitati-le pana ce se imbunatateste situatia.
  • Cum excesul din vitamina C conduce la acidoza, reduceti cantitatea cateva saptamani. Cand luati vitamina C, folositi forme neacide (tamponate).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare