Testul de sarcină

Ce este un test de sarcina ?
Testul de sarcina este un mijloc de a confirma sau infirma prezenta unei sarcini.
Cate tipuri de teste exista ?
Exista doua tipuri de teste de sarcina:
  • teste din urina sunt testele uzuale, pe care le puteti folosi singure acasa.
  • teste din sange sunt folosite in laboratoare. Sunt foarte utile cand este necesara detectarea precoce a sarcinii.
Cum functioneaza testele de sarcina?
Testele de sarcina se bazeaza pe detectarea unui hormon numit beta-HCG (prescurtare de la Human Chorionic Gonadotropin). Acest hormon este produs de placenta ("casa copilului").
Cum se folosesc testele de sarcina ?
Atentie ! In cele ce urmeaza, va prezint regulile generale de utilizare a testelor de sarcina. Daca doriti sa faceti un test acasa, urmati cu rigurozitate instructiunile specifice testului pe care il utilizati, indicate de producator.
  • verificati termenul de valabilitate
  • cititi cu atentie instructiunile
  • recoltati prima urina de dimineata. Aceasta este mai concentrata si contine beta-HCG in cantitate mai mare. Prin urmare hormonul este mai usor de depistat de catre testul de sarcina.
  • introduceti testul in urina pana la marcajul specific; mentineti-l in urina timp de 7-10 secunde, apoi scoateti-l si asezati-l pe o suprafata plana. Daca folositi un test in caseta de plastic, puneti cu pipeta o picatura de urina in fereastra corespunzatoare a casetei.
  • asteptati timp de 3-5 minute
  • cititi rezultatul testului.
Cum se interpreteaza rezultatul ?
Daca testul a functionat corect, in zona mijlocie a testului trebuie sa apara niste linii de culoare roz. Interpretarea rezultatului se va face dupa numarul liniilor (si nu dupa intensitatea culorii acestora) dupa cum urmeaza:
  • o linie: testul este negativ, adica nu exista sarcina
  • doua linii: testul este pozitiv, adica exista sarcina
Atentie ! Daca nu apare nici o linie, inseamna ca testul nu a functionat corect. Repetati testul !
Pot sa apara rezultate gresite ?
Nu exista teste de sarcina care sa dea rezultate corecte in 100% din cazuri. Erorile pot fi cauzate de defecte de fabricatie sau de utilizarea si interpretarea incorecta a testului de catre pacienta. Exista:
  • teste fals pozitive (adica rezultatul este pozitiv desi femeia nu este insarcinata). In conditii normale aceasta situatie este extrem de rara. Exista insa situatii mai speciale care genereaza rezultate fals pozitive:
    • dupa un avort. Beta-HCG prezent in timpul sarcinii este eliminat lent din organism si poate fi detectat in urina pana la 31-38 de zile dupa intreruperea sarcinii.
    • dupa tratament cu HCG. Acest hormon sub forma de injectii (Pregnyl, Profasi) poate fi utilizat pentru a declansa ovulatia sau pentru a prelungi durata de viata a corpului galben. Dupa administrarea injectiei, testul de sarcina poate fi fals pozitiv pentru un interval de timp ce variaza in functie de doza. De aceea, daca vi s-a facut o injectie cu HCG si doriti sa faceti un test de sarcina, pentru a obtine rezultate corecte trebuie sa amanati testul:
      • 7 zile dupa o doza de 2.500 UI
      • 10 zile dupa o doza de 5.000 UI
      • 14 zile dupa o doza de 10.000 UI
  • teste fals negative (adica rezultatul este negativ desi femeia este insarcinata). Aceasta situatie este mai frecvent intalnita. Ea se datoreaza, cel mai des, concentratiei scazute de beta HCG in urina (in caz de sarcina prea mica sau urina insuficient de concentrata). 
Atentie ! Testele facute acasa pot fi utilizate sau interpretate gresit. De aceea, daca nu stiti sigur cum sa folositi testul sau cum sa interpretati rezultatul, sfatuiti-va cu un medic la un cabinet de planificare familiala si contraceptie. Veti primi informatiile necesare inainte de efectuarea testului si veti fi ajutate la interpretarea corecta a rezultatului.
Nu aruncati testul dupa utilizare ! Prezentati-va cu el la medic !
Dupa cat timp de la momentul conceptiei devine testul pozitiv ?
Pentru a confirma sau a exclude sarcina, faceti testul de sarcina la aproximativ 21 de zile (3 saptamani) dupa contactul sexual neprotejat. Daca doriti sa aflati mai repede raspunsul, va trebui sa faceti teste repetate: primul test la 7-10 zile dupa contact iar apoi din 2 in 2 zile, pana la pozitivare sau pana la 21 de zile dupa contact.
La cat timp dupa un avort redevine testul negativ ?
Dupa un avort, testul de sarcina redevine negativ dupa 31-38 de zile. Acest interval de timp este valabil pentru avorturile efectuate in termen legal, adica in primele 12 saptamani de sarcina.
Atentie ! Din punct de vedere legal, numaratoarea saptamanilor de sarcina incepe de la data primei zile a menstruatiei dinaintea sarcinii, nu de la data contactului sexual !
Unde se gasesc teste de sarcina ?
Testele din urina pot fi gasite la farmacii (nu este necesara o reteta) si la unele cabinete de planificare familiala si contraceptie. Daca doriti un test din sange trebuie sa va adresati unui laborator medical.
http://www.contraceptiapentrutoti.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *