Planificare familiala si contraceptie

http://www.contraceptiapentrutoti.ro

JUDEŢUL ARGES

PITESTI

Centrul judetean de planificare familiala si contraceptie


  • Adresa: Str. Nicolae Balcescu nr.28
  • Telefon: 0248-624143
  • Medici
    • Dr. Crasneanu Liliana
    • Dr. Mandoiu Lidia

Cabinetul de planificare familiala si contraceptie "Universitate"


  • Adresa: Str. Gheorghe Doja nr.41
  • Telefon: fara
  • Medici
    • Dr. Ilinca Ionela
    • Dr. Petre Cristina

       METODE CONTRACEPTIVE

    Ce sunt pilulele contraceptive ?
    Pilulele contraceptive sunt medicamente care impiedica aparitia unei sarcini nedorite. Sunt cunoscute si sub denumirea de anticonceptionale.
    Va este teama de pilulele contraceptive ?
    Pilulele contraceptive au fost folosite pentru prima oara in anul 1960, in SUA. Un an mai tarziu, in 1961, a inceput utilizarea lor si in Europa, mai precis in Marea Britanie. Initial au fost primite cu mare entuziasm atat de catre medici cat si de catre paciente. Dupa circa 10 ani de utilizare au inceput sa apara efectele adverse iar popularitatea pilulelor a scazut, fiind inlocuita de teama femeii de a le folosi. Teama generata de pilulele anilor '60 este resimtita si in ziua de azi si reprezinta un obstacol important in calea alegerii de catre femei a acestui mijloc de contraceptie.
    Mai este astazi justificata aceasta teama si in ce masura ? Citeste mai departe !
    Care este realitatea zilelor noastre in ceea ce priveste riscurile pe care le prezinta folosirea pilulelor contraceptive ?
    De la aparitia lor pana azi, pilulele au fost testate si imbunatatite permanent. Pilulele contraceptive moderne sunt mai eficiente si cu mult mai sigure decat in anii '60. Pilulele actuale contin hormoni moderni in doza foarte mica. Daca primele pilule aveau 150 mg de etinilestradiol (principala substanta din compozitia pilulelor combinate, care poate provoca probleme de sanatate), pilulele folosite azi in mod curent contin doar 20-35 mg. Prin aceasta au fost mult reduse riscurile ce rezultau din folosirea pilulelor. Desi cantitatea de hormoni este mai mica, protectia de sarcina este mai buna. Acest lucru a fost posibil prin descoperirea unor progestogeni mai eficienti si mai putin periculosi, care asociati cu etinilestradiolul au permis obtinerea unor pilule performante.
    Ce contin pilulele contraceptive ?
    Pilulele contraceptive contin hormoni sintetici, asemanatori celor produsi de organismul femeii, dar in cantitati mai mici. Hormonii continuti difera de la o pilula la alta dar toti fac parte din doua mari grupe: estrogeni si progestogeni. Exista:
    Care este diferenta dintre cele doua categorii de pilule contraceptive ?
    Principala diferenta dintre cele doua tipuri de pilule deriva tocmai din compozitia chimica mai sus mentionata. Pilulele combinate, deoarece contin atat estrogen cat si progestogen sintetic, au o compozitie echilibrata care imita sinteza naturala de estrogen si progesteron de la nivelul ovarelor (vezi "Ciclul menstrual"). De aceea este preferata folosirea acestui tip de pilule.
    Si atunci, care este rostul pilulelor monohormonale?
    Ei bine, pilulele monohormonale, care contin doar progestogen, sunt foarte utile acelor femei care, din motive medicale, nu pot folosi pilule ce contin estrogen sintetic, adica nu pot folosi pilule combinate. Motivele medicale care contraindica folosirea pilulelor combinate sunt variate si apar atat la femeile sanatoase cat si la femeile care au diverse boli. Am sa dau aici, ca exemplu, o situatie in care femeia sanatoasa nu poate folosi pilule combinate si anume dupa nastere, in perioada de alaptare. De ce? Un motiv ar fi ca estrogenul sintetic scade productia de lapte a mamei (cu toate dezavantajele care decurg de aici).
    Mie ce pilule mi se potrivesc ?
    Este greu de dat un sfat aici. Pentru a gasi raspunsul la acesta intrebare va trebui sa va adresati unui cabinet de planificare familiala si contraceptie pentru o consultatie de specialitate.


    Ce sunt steriletele ?
    Steriletele sunt mici obiecte din plastic care se introduc in uter in scop contraceptiv. Sunt denumite si dispozitive intra-uterine sau prescurtat DIU. Exista:
  • steriletele fara hormoni. Cele mai multe sterilete din aceasta categorie sunt steriletele cu cupru numite astfel deoarece sunt partial acoperite cu spirale sau mansoane de cupru. Exista si sterilete inerte (simple, doar din plastic neacoperit) precum si sterilete care sunt acoperite cu alte materiale (de exemplu: aur).               
  • steriletele cu hormoni. Exista un singur model numit Mirena. Acesta contine un hormon sintetic numit levonorgestrel. Deoarece asociaza doua tipuri de protectie contra sarcinii, cea de tip sterilet si cea de tip pilula sau injectie contraceptiva, steriletul cu hormoni este denumit si sistem intra-uterin sau prescurtat SIU

Ce este steriletul cu hormoni ?
Steriletul cu hormoni este un sterilet care contine un hormon sintetic numit levonorgestrel. Acesta se introduce in uter in scop contraceptiv. Deoarece asociaza doua tipuri de protectie contra sarcinii, cea de tip sterilet si cea de tip hormonal, steriletul cu hormoni este denumit si sistem intra-uterin sau prescurtat SIU. Exista un singur model ce poarta doua denumiri: Mirena (numele cel mai frecvent utilizat) sau Levonova (mai rar), aparut pe piata in 1990. Inaintea sa a mai existat un model numit Progestasert (1976), ce avea caracteristici net inferioare fata de modelul actual.
Cum arata Mirena ?
Mirena este un obiect mic din plastic (polietilena), de forma literei T, cu o tija verticala si doua brate laterale. Tija este formata dintr-un ax central de polietilena in jurul caruia este dispus, ca un manson, un rezervor cilindric ce contine 52 mg levonorgestrel.
Levonorgestrel este un hormon si anume un progestogen, care a fost si este folosit in multe pilule contraceptive combinate. Hormonul este eliberat lent in uter, din rezervorul de pe tija steriletului, contribuind la efectul contraceptiv. Ritmul de eliberare variaza in timp. La inceput este eliberata o cantitate de 20 micrograme/zi iar dupa 5 ani se ajunge la 11 micrograme/zi (ritmul mediu fiind de 14 micrograme/zi).
La capatul inferior al steriletului se afla doua fire de polietilena numite fire de control. Dupa insertia steriletului in uter, firele ies prin colul uterin si pot fi simtite prin palpare in vagin. Rostul acestor fire este, pe de o parte, ca femeia sa poata verifica singura prezenta steriletului (autocontrol). Cat timp firele pot fi simtite inseamna ca steriletul este la locul lui si ca nu a iesit cu ocazia unei menstruatii. Pe de alta parte, firele ajuta la extragerea steriletului.
Atentie ! Femeile care au sterilet nu pot utiliza OB-uri. Firele steriletului se pot lipi de OB iar cand acesta este extras poate trage dupa el si steriletul din uter.

Cum actioneaza Mirena ?
Mireana actioneaza prin mai multe mecanisme:
  • ingrosarea mucusului cervical. Prin aceasta este impiedicat accesul spermatozoizilor din vagin in uter
  • distrugerea spermatozoizilor
  • blocarea fertilizarii ovulului de catre spermatozoid se realizeaza prin reducerea miscarilor de inaintare a spermatozoizilor. Spermatozoizii nu mai pot ajunge pana la ovulul aflat in trompa uterina iar fecundarea nu mai are loc.
  • impiedicarea fixarii oului in uter (nidatia).
  • reducerea cresterii lunare a endometrului
  • inhibitia ovulatiei (5-15% din cazuri)

Care este eficienta Mirena ?
Mirena are o eficienta de 99,8%. Aceasta insemna ca din 1000 de femei care folosesc steriletul timp de un an, 998 vor fi protejate iar doua vor ramane insarcinate.
Dupa extragerea steriletului fertilitatea femeii revine complet la normal. Revenirea se face lent, in cateva luni.


Ce sunt metodele naturale de contraceptie ?
Metodele naturale de contraceptie sunt metode ce asigura evitarea unei sarcini nedorite fara a folosi medicamente, dispozitive sau interventii chirurgicale.
Ele constau in determinarea de catre femeie a momentului ovulatiei si a perioadei fertile, atat pe baza cunoasterii functionarii normale a propriului corp cat si prin observarea si inregistrarea anumitor modificari pe parcursul ciclurilor menstruale.

Care sunt metodele naturale de contraceptie:

Ce este metoda ovulatiei ?
Metoda ovulatiei este o metoda naturala de contraceptie ce consta in identificarea, de catre femeie, a perioadei fertile a ciclului, pe baza modificarilor mucusului cervical.
Denumirea metodei vine de la faptul ca perioada fertila a ciclului, cea in care femeia poate sa ramana insarcinata, este determinata de momentul ovulatiei. Este denumita si metoda mucusului cervical deoarece se bazeaza pe modificarile acestuia, dar si metoda Billings dupa numele descoperitorului sau, Dr. John Billings.
Odata identificata perioada fertila, cuplul trebuie sa evite, pe toata durata ei, contactele sexuale sau sa foloseasca un alt mijloc anticonceptional (cel mai frecvent prezervativul), pentru a nu ajunge la o sarcina nedorita.
Identificarea perioadei fertile poate fi utila si pentru a obtine o sarcina.
Cum se foloseste metoda ?
Pentru a recunoaste care sunt zilele fertile si care sunt cele infertile, trebuie sa stiti care sunt modificarile mucusului cervical pe parcursul ciclului menstrual (vezi pagina "Ciclul menstrual" si informatiile despre mucusul cervical din "Glosar"):
  • in afara perioadei fertile, mucusul cervical este mai vascos si, prin urmare, nu se scurge din vagin iar femeia se simte mai uscata. Daca este luat intre doua degete nu se poate intinde.
  • in zilele premergatoare ovulatiei, colul uterin raspunde la cresterea nivelelor de estrogen prin producerea de mucus cervical modificat, mai fluid. Cum poate fi identificat acest fapt ?
    • mucusul cervical se scurge din vagin cand femeia este in picioare si da o senzatie specifica, de umezeala, la nivelul vulvei.
    • mucusul cervical, daca este luat intre doua degete, se poate intinde (fenomen cunoscut sub numele de Spinbarkeit)
Prezenta mucusului cervical modificat arata ca femeia este in perioada fertila a ciclului si poate sa ramana insarcinata. Absenta modificarilor indica perioada infertila a ciclului.
Aceste modificari sunt utile atat pentru contraceptie cat si pentru conceptie. Modificarile mucusului apar atat in timpul ciclurilor regulate cat si al ciclurilor neregulate, precum si in perioada de alaptare sau in perimenopauza. 


Ce este metoda calendarului ?
Metoda calendarului este o metoda naturala de contraceptie. Se numeste si metoda Ogino-Knaus.
Care este eficienta metodei calendarului ?
Eficienta metodei este de 75%. Aceasta inseamna ca din o suta de femei care folosesc metoda timp de un an, 75 vor fi protejate iar 25 vor ramane probabil insarcinate. Fara contraceptie, tot pe parcursul unui an, din aceeasi suta de femei ar ramane insarcinate aproximativ 90.
Cum se foloseste metoda calendarului ?
  • stabiliti durata ciclurilor menstruale. Pentru aceasta trebuie sa folositi un calendar pe care sa notati, timp de cel putin 6 luni, prima zi a fiecarei menstruatii. Determinati durata fiecarui ciclu menstrual. Aceasta e egala cu numarul de zile care au trecut de la prima zi a unei menstruatii pana la prima zi a menstruatiei urmatoare. Durata ciclurilor menstruale poate sa varieze, unele cicluri fiind mai scurte iar altele mai lungi (vezi pagina despre "Ciclul menstrual").
  • identificati cel mai scurt si a cel mai lung ciclu menstrual
  • determinati perioada fertila a ciclului menstrual prin niste calcule simple:
    • prima zi fertila se determina scazand 18 din durata celui mai scurt ciclu.
    • ultima zi fertila se determina scazand 11 din durata celui mai lung ciclu.
  • evitati contactele sexuale in zilele fertile ale ciclului, adica intre prima si ultima zi fertila.
  • urmariti in continuare durata ciclurilor menstruale si, daca apar cicluri mai lungi sau mai scurte, refaceti calculul.
Care sunt avantajele metodei calendarului ?
Care sunt dezavantajele metodei calendarului ?
Principalul dezavantaj al metodei rezulta din multitudinea 


Ce este metoda temperaturii bazale ?
Metoda temperaturii bazale este o metoda naturala de contraceptie. Ea consta in identificarea, de catre femeie, a momentului ovulatiei si a perioadei fertile din cadrul ciclului, pe baza variatiilor temperaturii bazale.
In perioada fertila, cuplul trebuie sa evite contactele sexuale sau sa foloseasca un alt mijloc anticonceptional (cel mai frecvent prezervativul), pentru a nu ajunge la o sarcina nedorita.
Identificarea perioadei fertile poate fi utila si pentru a obtine o sarcina.
Ce este temperatura bazala ?
Temperatura bazala este temperatura pe care o are corpul atunci cand se afla in repaus complet (adica in conditii "bazale"). Este mai mica in timpul somnului si imediat la trezire. Atat activitatea fizica (chiar minima, cum ar fi datul jos din pat) cat si activitatea intelectuala duc la cresterea ei.
Temperatura bazala nu este constanta pe parcursul unui ciclu menstrual ci prezinta variatii:
  • inainte de ovulatie, temperatura bazala este cuprinsa, in general, intre 36,5 si 36,9 grade Celsius.
  • dupa ovulatie, temperatura bazala prezinta o usoara crestere de 0,2 - 0,4 grade Celsius fata de temperatura dinaintea ovulatiei.
    Momentul cresterii temperaturii bazale indica momentul ovulatiei.
    Tinand cont ca ovulul traieste aproximativ o zi iar spermatozoizii 2-3 zile se poate estima perioada de fertilitate.
    Perioada fertila incepe cu 2-3 zile inainte de cresterea temperaturii si continua inca 2-3 zile dupa aceasta.
    Temperatura bazala se mentine usor ridicata pana la urmatoarea menstruatie.
Care este eficienta metodei temperaturii bazale ?
Eficienta metodei este de 75%. Aceasta inseamna ca din o suta de femei care folosesc metoda timp de un an, 75 vor fi protejate iar 25 vor ramane probabil insarcinate. Fara contraceptie, tot pe parcursul unui an, din aceeasi suta de femei ar ramane insarcinate aproximativ 90.
Cum se foloseste metoda temperaturii bazale ?
Pentru folosirea corecta a metodei temperaturii bazale este necesara parcurgerea urmatorilor pasi:
  • masurati temperatura corpului. Conditii necesare:
    • trebuie sa aveti cel putin 2-3 ore (optim 6 ore) de somn continuu, inaintea masurarii, pentru ca organismul sa ajunga in conditii bazale.
    • masurati temperatura zilnic, dimineata, inainte de a va da jos din pat. Pentru aceasta trebuie sa aveti deja termometrul langa pat. Termometrizarea se face oral (in gura, cu termometrul tinut sub limba), vaginal sau rectal. Folositi acelasi termometru si aceasi cale de masurare pe toata durata unui ciclu.
      Exista si termometre special destinate masurarii temperaturii bazale. Acestea sunt astfel construite incat variatiile mici de 0,1 grade Celsius sa fie usor citite.
    • cititi temperatura si treceti-o pe un grafic.
  • depistati ziua ovulatiei pe graficul realizat. Aceasta corespunde cu momentul cresterii temperaturii bazale. Fertilitatea este maxima 2-3 zile inainte si dupa ovulatie.
  • evitati contactele sexuale sau folositi prezervativul pe parcursul perioadei fertile.
Aceasta procedura trebuie repetata minimum 6 luni pentru a va asigura de constanta evolutiei lunare a temperaturii. Evolutia temperaturii bazale poate sa difere de la o femeie la alta dar si de la o luna la alta (la 20% din femei temperatura bazala are mari variatii de la o luna la alta, neputand fi utilizata pentru evitarea unei sarcini).
Consultati-va cu medicul specialist in urmatoarele situatii:
  • va aflati la pubertate si menstruatiile abia au inceput
  • ati oprit recent tratamentul cu pilule contraceptive sau cu alta metoda hormonala
  • alaptati
  • va apropiati de varsta menopauzei
Care sunt avantajele metodei temperaturii bazale ?
  • este utila acelor femei care doresc o metoda naturala si care au cicluri neregulate dar nu pot folosi metoda calendarului
  • nu costa
  • nu are efecte secundare
  • nu intra in contradictie cu diferite conceptii religioase
  • poate fi utila pentru a obtine o sarcina
  • poate fi folosita pentru diagnosticul de sarcina. Daca temperatura bazala se mentine crescuta pentru cel putin 18 zile sau mai mult, ea poate fi un indicator precoce al unei sarcini.
Care sunt dezavantajele metodei temperaturii bazale ?
  • pentru utilizarea corecta a metodei este necesara inregistrarea grafica a temperaturii bazale pe o perioada de cel putin 6 luni
  • necesita lungi perioade de astinenta
  • folosirea metodei cere multa rabdare si disciplina. Din acest motiv, de regula, doar acele persoane care au o motivatie puternica apeleaza la metoda temperaturii bazale si o aplica in mod corect.
  • nu poate fi utilizata de femeile care au un ciclu menstrual neregulat
  • nu poate fi utilizata in timpul bolilor febrile
  • nu poate fi utilizata in perioadele de stress sau efort intelectual intens (de exemplu: in perioadele de teza sau in timpul sesiunilor de examene)

Ce este coitus interruptus ?
Coitus interruptus sau contactul sexual intrerupt (in limba latina "coitus"= contact sexual) este o metoda naturala de contraceptie, care consta in retragerea totala a penisului din vagin inaintea ejacularii. Se mai numeste si metoda retragerii (withdrawal method).

Cum actioneaza coitus interruptus ?
Prin faptul ca ejacularea are loc in afara organelor genitale feminine, metoda impiedica spermatozoizii sa ajunga in vagin iar acestia nu se pot intalni cu ovulul. Prin urmare, fecundarea nu are loc iar sarcina este imposibila.

Care este eficienta coitus interruptus ?
Eficienta metodei este de 80%. Aceasta insemna ca, din o suta de femei care folosesc metoda timp de un an, 80 vor fi protejate iar 20 vor ramane insarcinate. Acest nivel al protectiei este scazut, in comparatie cu cel oferit de alte metode.
Daca metoda este utilizata corect, eficienta ei poate ajunge la 96%. Utilizarea corecta presupune folosirea metodei la fiecare contact sexual si o buna capacitate a barbatului de a recunoaste momentul potrivit pentru a se retrage la timp, inaintea ejacularii.

Care sunt avantajele coitus interruptus ?
  • metoda este oricand disponibila
  • nu sunt folosite substante chimice si nici dispozitive contraceptive
  • nu costa

Care sunt dezavantajele coitus interruptus ?
  • metoda necesita un bun autocontrol al partenerului
  • riscul de sarcina este mare in cazul aplicarii incorecte a metodei
Ministerul Sanatatii Publice pune la dispozitie, prin cabinetele de planificare familiala si contraceptie, in mod gratuit, pentru anumite categorii de persoane, pilule contraceptive, injectii contraceptive, prezervative, sterilete si contraceptie de urgenta. Desigur nu sunt disponibile toate contraceptivele ci cate un tip pentru fiecare metoda contraceptiva. Cantitatea de contraceptive ce se elibereaza fiecarei persoane este stabilita prin norme ale Ministerului Sanatatii Publice.

Afis ce anunta distributia de contraceptive gratuite                          
Cine poate beneficia de contraceptive gratuite ?
Ce acte sunt necesare ?
  • elevi (carnet de elev vizat pentru anul scolar in curs)
  • studenti (carnet de student vizat pentru anul universitar in curs)
  • someri (carnet de somaj vizat la intervalele de timp legale)
  • persoane beneficiare de ajutor social (talon)
  • femei cu domiciliul stabil in mediul rural (card de identitate sau buletin de identitate care atesta domiciliul stabil in mediul rural, indiferent daca femeia are sau nu un loc de munca si indiferent de venituri)
  • femei care au efectuat un avort la cerere, intr-o unitate sanitara publica (bilet de externare)
  • alte categorii de persoane fara venit (declaratie pe propria raspundere, din care sa reiasa ca femeia nu beneficiaza de venituri care sa ii permita cumpararea de contraceptive. Declaratia este data in scris si semnata de catre pacienta, in fisa de contraceptie, in prezenta medicului sau a asistentei medicale din cabinet, fara a fi necesara legalizarea notariala).
Documentele cerute la primele 6 puncte de mai sus trebuie prezentate in original. Ele vor fi inregistrate in fisa de contraceptie, aflata la cabinet, fara a fi retinute.

Care sunt contraceptivele disponibile ?
Care este cantitatea reglementata pentru eliberarea contraceptivelor ?

  • pilule contraceptive combinate: Artizia.
    Fiecare pacienta poate primi o folie pe luna. La o vizita, se dau maxim 3 folii (cantitate pentru 3 luni).
  • prezervative: marca variaza in functie de lot.
    O persoana poate primi 12 bucati/luna. La o vizita, se dau maxim 36 bucati (cantitate pentru 3 luni).
  • sterilete: Cooper T - model T Cu 380A (stocuri epuizate in majoritatea judetelor - actualmente, fara posibilitate de reinnoire).
    Se ofera 1 sterilet de persoana.

Au fost dar nu mai sunt disponibile:
  • pilule contraceptive monohormonale
  • injectii contraceptive
  • contraceptie de urgenta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare