Tuberculoza

Tuberculoza este o boalǎ infecto-contagioasǎ cu evoluţie cronicǎ, determinatǎ de Mycobacterium tuberculosis ( şi doar în cazuri foarte rare de M. Bovis şi M. africanum), care afecteazǎ cu predilecţie plǎmânul, dar se poate localiza şi în ţesuturi şi organe.
        Tuberculoza este contagioasǎ şi are o evoluţie lent progresivǎ. În lipsa tratamentului boala se vindecǎ în 25 % din cazuri şi conduce la deces în urmǎtorii 5 ani în 50% cazuri< ceilalţi 25% rǎmân bolnavi cronici şi contagioşi.
Anual pe tot globul se îmbolnǎvesc de tuberculozǎ 10 milioane de persoane şi decedeazǎ peste 3 dintre acesti pacienti.
       Chiar şi în ţǎrile dezvoltate circa 5% din cazurile de deces prin tuberculozǎ rǎmân nediagnosticate intravital, jumǎtate din aceştia fiind pacienţi spitalizaţi. Prin urmare, tuberculoza trebuie sǎ fie întotdeauna avutǎ în vedere la pacienţii, care solicitǎ asistenţǎ medicalǎ, în special în legǎturǎ cu afecţiuni respiratorii.
       Sursa este reprezentatǎ de bolnavii de tuberculozǎ purtatori ai Bacilului Koch prezent în sputǎ şi, mult mai rar, de animale domestice contaminate.

Transmiterea tuberculozei

Transmiterea infecţiei se face pe cale respiratorie prin inhalarea de unitǎţi infectate (particule foarte mici ce rezultǎ din uscarea rapidǎ a particulelor  flugge suspendate în aer pe parcursul câtorva ore, astfel cǎ infectarea este posibilǎ fǎrǎ un contact direct cu persoana bolnavǎ. În cazuri rare transmiterea se poate face pe cale digestivǎ prin consumul de lapte nefiert (nepasteurizat) de la animale bolnave.
Pǎtrunderea micobacteriei în organism pe orice cale nu provoacǎ obligatoriu boala clinic manifestǎ, dezvoltarea cǎreia depinde de receptivitatea macroorganismului.
Riscul de îmbolnǎvire este determinat de factori intrinseci şi extrinseci. Cei mai importanţi sunt vârsta şi sexul, nivelul socio-economic, abuzul de alcool şi unele stǎri de boala (diabetul zaharat, stomacul rezecat, neoplasmele, bolile psihice, imunosupresia prin corticoterapie, SIDA).
          
Simptomele tuberculozei

Tuberculoza pulmonarǎ se carcterizeazǎ prin:
-         alterarea stǎrii generale cu astenie,
-          anorexie;
-          scǎdere ponderalǎ;
-          transpiraţii predominant in timpul noptii;
-          febra cu temperaturǎ variabilǎ;
-         boala este rar o descoperire radiologicǎ;
-         tusea e cel mai frecvent simptom respirator fiind însoţitǎ de expectoraţie redusǎ, mucopurulentǎ;
-         eliminarea prin tuse a sputei cu sange rosu;

Tratamentul tuberculozei

Combinaţiile în doze fixe de medicamente antituberculoase includ cel puţin Izoniazidǎ şi Rifampicina. Sunt recomandate întrucât asigurǎ creşterea complianţei şi previn monoterapia accidentalǎ care ar putea produce chimiorezistenţǎ.
Durata tratamentului standard : 6 luni -2 luni triplǎ/ cvadruplǎ asociere INH(izoniazida)+RMP(rifampicina)+PZM(pirazinamida)+/SM(streptomicina)/EMB(etambutol) şi apoi 4 luni INH +RMP;
Medicamente antituberculoase de a doua linie: derivaţi de rifamicina, quinolone (ciprofloxacinǎ, ofloxacinǎ, levofloxacinǎ şi moxifloxacinǎ- T1/2 lung, puternic bactericid ), oxazolidinonǎ (Linezolid-puternic bactericid) .
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *